Tur til Ståby og Helle.

Turen startet med at vi samlet oss på Tjersland ved avkjørsel til Bjelland og kjørte i samlet flokk til Ståby. Her tok Leidulf Mydland og Rune Mortensen (sammen med mora) oss med på en litt annerledes tur. Fra vi i starten satt i skolestua, som er et senter i kretsen, og så over bekken der vi fikk høre om hvordan det var å vokse opp i kretsen uten veier, med stier mellom gårdene og ned til fjorden. Etter en avstemming mellom vei eller taubane, ville alle uten en grunneier heller ha en taubane fra fjorden og opp til Ståby, og slik ble det. Rune Mortensen fortalte om Ståby mens vi sto der, han og familien har samlet og utgitt ei flott bok om Ståby.

Fra Ståby gikk vi den gamle skoleveien til Helle, ned over bratte berg, på fine grønne stier med mange slags varmekjære tre og små bekker som i dag var nokså inntørka. Et stykke ovenfor Helle i en eikeskog, stansa vi og på andre siden av en bekk, fikk vi se rester av et slags « hengende hagebruk» der det var oppmurte borger langt oppover så det ble mange små teiger der det kunne dyrkes poteter og korn. Et imponerende stykke arbeid med å samle stein og mure opp borgene. Overalt her vi gikk, spirte hundrevis av nye eiketre.

Matpausen ble tatt i solbakken ovenfor huset på Helle. Godt å slappe av etter en for noen utfordrende tur, men med god hjelp, kom alle fram. Noen av oss tenkte, at med slike skoleveier i alle slags vær og ofte mørkt, var det helt greit at det ikke var kroppsøving på timeplanen.

Snart så vi fartøyet på vei for å hente oss og vi kom oss om bord. Båten tok oss innover fjorden, forbi Lille Helle til vi etter få minutter gikk på land i Ståbystrand. Alle steder vi stanset, fortalte Leidulf om folk og hendinger. På veien oppover mot Ståby, stoppet vi med to flotte velstelte bruk, på Kjerra og «Med Løen».Vi rakk opp til bilene ei god stund før regnet kom.

Det er fantastisk å være på tur når vi får med oss to så kunnskapsrike og gode formidlere som Rune og Leidulf. At de begge hadde familietilknytning til kretsen, og ville dele dette med oss, var flott.
35 var med.
Foto og Ref.: Kenneth Trælandshei