Fottur Sandvatnet

26 turgåere trosset dårlig værvarsel og fikk en flott opplevelse på turen rundt Sandvatnet i dag. Nattas styrtregn hadde gjort bekkene store, men vi kom oss alltid over. Kristian Hauan, Ingvald Tjørnhom og Anne Lise Årli sørget for historisk påfyll på hele turen.
Turen hadde alt i seg. Vi gikk i skog og innmark, på veier, stier, snaufjell, bruer og forserte bekkefar. Vi så jettegryte og rydningsrøyser, vann og hei. Hus og hytter og hustufter. Sola skinte i tidlig høstnatur, og vi fikk litt regn helt på slutten også. Når en i tillegg kan gå rundtur uten å gå tilbake i samme spor, er det ekstra greit.
Kristian Hauan kjenner stedsnavn, personer som har tilknytning til gårdene og kunne fortelle muntre stubber fra alle stedene vi var innom. Ett og annet dikt av Ole Tobias Espeland ble også deklamert.
Jubilanten Ingvald Tjørnhom (75år) og broren Tor har brukt heia til trening, turløyper og Kvinesheiløp. 104 navneskilt har Tor frest, malt og hengt opp for turgåere. Den pensjonerte lærerens naturfagundervisning ble som alltid godt mottatt.
Anne Lise Årli leste opp en flott artikkel som hennes svigerinne Sigrid Lien skrev ned før hun døde 83 år gammel i fjor. Sigrid hadde gode barndomsminner fra Austre Sandvatn der hennes moster Oline bodde. Nedtegnelsene til Sigrid Lien var svært levende, og vi fikk et godt innblikk i hvordan livet på heia var den gangen. Vi håper at dette kan komme på trykk i et årsskrift. Vi hadde en matpause just på Austre Sandvatn når dette ble lest opp. Huset her brant ned rundt 1947 og bare murene står igjen i dag.
Takk for turen.

Foto: Johannes Hamre