Fottur til Stolsåta

Andre pinsedag gikk turen til Stolsåta som ligger i Flekkefjord kommune, men det meste av stien ligger i Kvinesdal kommune. Turen var et samarbeid mellom Kvinesdal Historielag og Flekkefjord Turistforening. 55 deltakere var med på turen i et praktfullt vær.

På Stolsåta er det en liten varde, med veldig god plass rundt, nærmest som et platå med flott utsikt. Alf Sverre Torgersen forklarte hva vi så. Mot nordvest kan en se boligfeltet på Søyland i Flekkefjord. I vest ligger Hidrasund, Abelsnes og Andabeløy. Rett syd ligger Mysseskjæran og Elleholmene med Varnes i bakgrunnen. I nordøst ser vi den nye Fedafjorden bro og Angholmen med Flekkefjord Slipp og Maskinfabrikk.

Alf Jerstad fortalte litt om Sveigenes og om Birte fra novellen ”Birte på Sveigenes” som en finner i Sigbjørn Hølmebakks bok ”Tolv trøndere og andre fortellinger”.

Utgangspunktet for turen var Bjelland. Vi hadde fått lånt nøkkel til bom så vi kunne kjøre ca 2 km på bilvei til Sveigenes. Herfra var det ca 500 meter på traktorvei før vi kom inn på godt ryddet og merket sti som delvis følger den gamle ferdselsveien mellom Sveigenes og Unhammer.. Det siste stykket opp til Stolsåta var ganske bratt, men her var det tau en kunne holde seg i.

Tilbake på Sveigenes fikk vi omvisning og orientering av Gustav Langeland. Vi så på ei kjempestor eik som er 4,5 m i omkrets og som det skal være ca 30 mål ved i. Det er også en stor slipestein på gården som er nevnt i Årlis bygdehistorie.

Turen tok ca 4 timer fra vi startet fra Promenaden.

Ref.: REM