Landsmøte 2005

Landslaget for lokalhistorie hadde sitt landsmøte på Finnsnes i Troms 27-29.mai 2005. Fra Kvinesdal Historielag deltok Tor Mygland, Ingvald Tjørnhom og Anne-Berit Erfjord. Siden vårt lag har så mange medlemmer, kunne vi sende tre med stemmerett.

Landsmøtene blir holdt annethvert år på ulike steder i landet. Vi fra Kvinesdal har deltatt på mange landsmøter og det er alltid koselig å treffe historielagsfolk fra mange steder. Leder i Troms Historielag, Carl Johan Bentsen, ønsket velkommen. Han er fra Mandal, men er lærer på Skjervøy. Landsmøtene er alltid lagt opp med faglige foredrag av både faghistorikere og lokalhistorikere i tillegg til faste landsmøteforhandlinger. På dette møtet var det flere som presenterte sine lokallag. Det er alltid interessant og inspirerende å høre hvordan andre lag driver. Når det gjelder det faglige, vil vi spesielt nevne Åsa Eldstad som hadde et engasjert og flott opplagt foredrag om ”Kvinner i Kyst-Norge”.

Alle landsmøter har innlagt ekskursjoner og turer. På fredag kveld var det ”midnattssoltur” med buss langs Gisundet, den gamle ferdselsveien mot nord. På veien var stopp og omvisning på Lenvik museum som holder til i den gamle prestegården. Kaffi og vafler ble servert lenger nord i et nytt bygdehus i 1-tida om natta. Midnattssola var skjult av skyer, men lyst var det.

Søndag var det lagt opp til to bussturer. Vi fra Kvinesdal valgte turen på Senja. Her besøkte vi Kaperdalen Samemuseum, en boplass som var i bruk til 1960-tallet. Veien til yttersida av Senja går over Kaperdalsfjellet, her på vel 300 m o.h. var alt dekket av snø. Etter å ha sett ned til Sifjord, gikk turen litt tilbake og så sørover øya til Kveitmuseet og Gammelbutikken på Skrolsvik. Senjehesten kystforsvarsmuseum som er det tidligere Skrolsvik Fort besøkte vi også. Middagen ble servert i Jordhuset på Senja, et spisested med særpreg. Naturen for oss ”søringer” var imponerende og vekslinga mellom årstidene spesiell.

Når det gjelder landsmøteforhandlingene viser vi til fyldig referat på heimesida til Landslaget, her er også en mengde bilder.

Ref.: ABE