Rørosmartnan

Tur til Rørosmartnan 20.-23. februar 1019

Onsdag 20 februar: Turen startet med buss fra Flekkefjord Rutebilstasjon kl 8.30 og fra Ventebua i Liknes kl 9.00. Første beinstrekk var på Harebakken hvor siste deltager kom på. Da var vi i alt 42 personer medregnet reiseleder og sjåfør. Lunsjen ble inntatt på Telemarksvingen Veikro. Neste stopp var Nebbenes Kro før Minnesundbrua. Her var det også anledning til å spise litt for de som ønsket det. Vi fortsatte til Elverum og herfra nordover til Rena. Her sjekket vi inn på Østerdalen Hotell. Etter middag ble vi underholdt av våre medbrakte musikere, Terje, Sylvi og Hans Olav. En fin avslutning på dagen.

Torsdag 21. februar: Etter en god frokost startet vi på turen til Røros kl 8.30. Vi stoppet ved verdens største elg i Stor-Elvdal. Den er laget i stål og er 10 meter høy. Her ble det tatt mange selfies som ble sendt venner og kjente. Vi ankom Røros i 12 tida. Reiselederen vår, Arne Lervik, hadde en bekjent, Knut Møller, som formidlet mye kunnskap på en flott måte. Vi stoppet først ved grava til Johan Falkberget 1879-1967. Deretter gikk vi videre inn i Røros kirke, også kjent under det gamle navnet Bergstadens Ziir som betyr pryd. En imponerende kirke som rommet 1.800 personer. Den ble bygget i perioden 1780-1784. At den ble så stor, var fordi den skulle romme alle.

Siden vi var kommet for å få med oss Martnan, var det interessant å høre om handelen. Røros var et veiløst samfunn som var avhengig av tilførsel av matvarer og andre forsyninger. Det var mye illegal handel vinterstid. Derfor ble det ved Kongelig resolusjon i 1853 bestemt at: «Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar måned og varer til påfølgende fredag.» Nå er det 70-80.000 besøkende på Martnan. Det var et yrende folkeliv i gatene og ikke minst i bakgårdene. Her var det mye spennende å både se, høre, smake og kjøpe. De fleste av oss tilbrakte dagen/ettermiddagen i sentrum før vi var samlet til middag på Røros Hotell om kvelden. Byen fristet igjen og mange fikk med seg underholdning utover kvelden.

Fredag 22. februar: Etter en nydelig frokost på hotellet var vi igjen klar for Martnan. Litt regn og glatt vei var ingen hinder. Vi fikk noen timer før vi tok fatt på hjemturen kl 15. Første stopp var på Tiur`n kro i Stor-Elvdal. Mange vafler ble satt til livs. Vi fortsatte mot Elverum og var framme på Elgstua Scandic i god tid før middag. Hotellet var flott og middagen nydelig. Også her ble vi underholdt av våre medbrakte musikanter. Litt allsang ble det også før sengetid.

Lørdag 23. februar: Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost var vi igjen på plass i bussen kl 9.00 for hjemreise. Siden vi hadde både en god turleder og stødig sjåfør fikk vi en sightseeing gjennom Oslo før vi fortsatte sørover og hadde lunsj på Telemarksvingen Veikro. Nå ble det strake veien hjem og vi var ved Ventebua i 18 tida.

Turen var planlagt av Wenche fra Sirdalsbussen og historielaget. Arne Lervik har etter hvert blitt vår «faste» turleder. Han og sjåføren Bjørn Malmo var begge med og gjorde sitt beste for at vi fikk en flott tur.

Vi tilbrakte mange timer i bussen, men om det var mange mil på få dager ble den kortet med mang en god historie.

Ref.: RLR
Foto: Tor G. Tønnessen