Hausttur til Kvås og Åseral

I strålende høstvær med 90 deltakere, la Kvinesdal historielag på tur med 13 veteranbiler og 2 veteranbusser til Kvås og Åseral. Kennet Eikebrokk kjørte bussen fra Flekkefjord bilruter og Per Bjørnestad fra Sirdal bilruter. De eier hver sin buss. Det var deltakere fra Sirdal, Kvinesdal, Kristiansand, Flekkefjord og Lund. Første stopp var Kvåsfossen laksesenter, her fikk vi oppleve laks på nært hold. Ble en flott opplevelse.

Turen gikk videre til Åseral i høstsola. Vi ble ønsket velkommen i Åseral kirke av menigheten. Ble servert gode kaker og kaffe utenfor kirken og praten gikk lett på kirkebakken. Arna T Berg fortalte om kirkens historie. Den fine altertavla var malt av en Spillebrokk fra Fjotland. En av deltakerne som var med, var en buddhistisk munk som bidro i kirken. I sin fargerike kjortel ble han lagt merke til.

Et av høydepunktene var den nye filmen om Lord Salvesen som vi fikk se i kulturhuset Minne. Filmen hadde premiere forrige søndag. Her fikk vi se om Lorden som kom til Åseral i 1910 og fikk satt opp Lordehytta som ligger med Vievannet. Det var fottur her på lørdag med over 200 deltakere, tre og halv time hver vei. Hytta var åpen for anledningen, den eies av private fra Oslo. Lordehytta er på over 300 m2 i to etasjer. Etter filmen kunne vi nyte Lordekake i solskinnet, samt oppleve Lordeutstillinga på Minne.

Turen gikk så videre til Eikerapen gjestegard hvor god middag ventet på oss. Maten smakte godt i flotte omgivelser. Elling Eikerapen har bygget en flott gjestegard som ble åpnet i sommer. Gjestegarden ligger flott til med god utsikt over dalen. Med masse kultur og mat gikk turen hjemover i gamle biler og busser. Vi vil takke Arna T Berg for å ha lagt alt til godt rette for oss. Det ble en spennende kulturminnedag.

Se bilder fra turen

Ref.: K.T.
Foto: Odd Hugo Hansen