Busstur til Søgne

Søndag 17.april hadde Kvinesdal Historielag busstur til Søgne. 26 personer ble med på turen en fin vårdag med litt kjølig vind.
 
Vi ble tatt imot av flere personer fra Søgne Historielag utenfor Søgne Gamle Kirke. Inne i kirka var det Jostein Andreassen som fortalte om den flotte kirka fra ca 1740 med rike tak- og veggdekorasjoner, en flott prekestol med «himmel» over og ei uvanlig fin altertavle fra 1665.

I denne kirka kom Peder Bjørnsen som prest. Han var far til Bjørnstjerne Bjørnsen og Jostein fortalte engasjert om familien.

Den gamle prestegården har vært brukt til husmorskole og landbrukskole. Det er stor aktivitet i området nå også. Den gamle store Låven er nå Søgnes kultursentrum med møtesal, kunstutstillinger, kafeteria og landbruksmuseum øverst. Det mest spesielle var ei samling av 63 gamle motorsager, og den største var det ikke alle som klarte å løfte.

Utenfor fikk vi se det spesielle Amfiet med sitteplasser til 550 personer. Mange har opplevd flotte teater og konsertkvelder her.

For en tid siden ble det funnet noen miniundervannsbåter som skulle være tyskernes hemmelige våpen, de såkalte Biber-ubåtene. De lå nedgravd i Søgne sentrum. En av disse fikk vi se deler av i en tunnel fra krigen. Her har de planer om et lite krigsmuseum. Magne Haugland fortalte om båtene og de videre planene.

For å få se litt mer av Søgne, kjørte bussen ut til Langenes der vi fikk se noen av de mest fotograferte stedene fra skjærgården i Søgne. Her fikk vi også se hvor den utflytta kvindølen Jan Helge Fladmark hadde sitt hus på en kremtomt. John Stokkan var guide i bussen. Han er formann i Søgne Historielag. Leif Lunde og flere var med oss hele tida og vi var veldig godt fornøyd med opplegget. Til slutt spiste vi sammen på New Hong Kong en god norsk middag. Klokka halv seks var vi tilbake på Promenaden.

Ref.: ABE