Historielaget på Vestlandstur

Bussturen 5 – 8. august gikk til Rogaland, Hordaland og Sogn. I Rogaland besøkte vi Utstein Kloster som også var en av kongsgårdene til Harald Hårfagre. Bygningene ligger på Mosterøy i et flott kulturlandskap.En annen av kongsgårdene til Harald Hårfagre lå på Avaldsnes, strategisk plasert ved Karmundet på Norvegen som har gitt navn til landet vårt. Olavskirken på Avaldsnes er mest kjent for bautasteinen som står på skrå inn mot nordveggen.Det er bygd opp et stort vikingsenter på Bukkøy med mange bygninger som er rekonstruert etter funn fra flere steder i Rogaland.
 
I Rosendal ligger Norges eneste baroni med en flott rosehage og park med gamle trær. Agatunet er Norges eldste klyngetun rundt Lagmannstova. Ridder og riksråd Sigurd Brynjulfson bodde her på slutten av 1200-tallet. På Voss prøvde noen av oss Smalahove og enkelte spiste opp alt utenom bein og skinn. Dagen i Sogn var full av opplevelser. I Flåm sto Flåmsbanen klar der togvinduene med plakater med Kvinesdal Historielag på viste hvor vi skulle sitte. Togturen tok en time hver vei mellom Flåm og Myrdal med en stigning på 865 m. Utsikten var fantastisk, stansen ved Kjosfossen var spesiell der vi fikk oppleve musikk fra fossen og dans av huldrer, noen så to og noen så tre. Det som imponerte mest, var kanskje selve banen, at de var dristige nok til å gå i gang med bygginga som må ha vært både farlig og svært utfordrende.

Den trange Nærøyfjorden er nylig kommet med på Verdensarvlista. Vi var med turistbåten fra Flåm utover Aurlandsfjorden og inn hele Nærøyfjorden til Gudvangen.To timer gikk fort med mye å se på, stupbratte fjellsider, fossefall og noen få gårder med levende kulturlandskap. Til gården Stegen på ei hylle 300 meter oppe så det umulig ut å komme opp. Men her er folk om sommeren som driver med turister og det er en sti opp med smale hyller og høye stup. Gården Styvi kjent fra NRK ligger nede ved fjorden. Her er en gammel postvei langs fjorden der historielag og andre har vandringer.

Etter overnatting på Ullensvang gikk turen heim om Røldal og Ryfylke med stans ved stavkirken i Røldal og Gamlakyrkja i Årdal. Tom Arne Tobiassen med Sirdalsbussen hadde lagt opp en flott opplevelsestur for de 23 som var med. Guidene som viste oss rundt, hadde store kunnskaper og var flinke formidlere.

Se bilder fra turen (Obs: Nytt fotogalleri!)

Ref.: ABE
Foto: Johannes Hamre: