Fottur Rørvikheia

Kr. Himmelfartsdag 9. mai hadde historielaget fottur fra Nedre Rørvik og i Rørvikheia. 36 personer møtte fram i grått og regntungt vær.

Mathias Rørvik (f.1926) er født og oppvokst på Rørvik. Fra trappa på det gamle gjestgiveriet, som han eier, ga han en spennende orientering om gården fra eldre tider og fram til nå. Rørvik var et knutepunkt på den gamle vestlandske hovedvei helt fram til nyveien ble åpnet over Kvinesheia tidlig på 1900 tallet.

På Rørvik var som nevnt gjestgiveri bygget i 1803. Her var også butikk i noen år og ferjetrafikken over fjorden ble administrert herfra. Han fortalte om en stor ferje som kunne ta tre hester eller to hester og en karjol. Da måtte tre mann ro. Ellers var det to mindre ferjer og en lettbåt. Veien om Rørvik ned til fjorden var i utgangspunktet bare en ridevei, men ble bygget omkring 1830 slik den ligger nå. Veien har en stigning på 1:4. Posttrafikken gikk også forbi her tre ganger i uken.

Oddvar Teistedal, som er bosatt på Teistedal, fortalte om sin skolevei etter at skolen på Opofte ble nedlagt. Han måtte da gå fra Teistedal, om Rørvik, og ned til Rørvikstranda. Her ble skolebarna så satt over med båt til Feda og skolen her. Om ettermiddagen var det samme vei tilbake. Han trodde likevel ikke at han hadde mistet en eneste skoledag. Han nevnte også Karl Rørvik, far til Mathias, som hadde vært ordfører i Feda kommune i 25 år.

Etter orienteringene overtok Knut Lundebrekke som turlos. Han er bosatt på Nedre Rørvik idag. Knut har merket og ryddet flere løyper i Rørvikheia. En av disse benyttet vi. Turen, som er en rundløype, gikk i kupert terreng forbi fantastiske utsiktspunkter mot Feda, Fedafjorden og landet utover mot Flekkefjord. Desverre lå tåka tykk idag, så dette fikk vi ikke sett mye av. På et at utsiktspunktene måtte kaffe og niste nytes. Her holdt også prest Reidulf K. Ljøkjell en kort sportsandakt.

På nettstedet «GodTur» ligger utførlig informasjon med kart over Rørvik og Rørvikheia. Anbefales på det beste.


Ref.: Alf Jerstad
Foto: Hans A. Slengesol