Landsmøte i Steinkjer

Kvinesdal Historielag er medlem av Landslaget for lokalhistorie. Hvert andre år er det landsmøte. I år ble møtet holdt i Steinkjer som feirer 150 års jubileum. Vi fra Kvinesdal stiller nesten alltid opp på landsmøtene, i år med fire personer.
Turen gikk med fly til Værnes og lokaltog videre. Været var strålende hele tiden og så langt nord var det lyst hele natta.

Landsmøtene inneholder faglige foredrag, landsmøteforhandlinger og utflukter. Generalsekretær Jostein Molde i landslaget, Lars Tønne fra arrangørlagene og ordfører Per Sverre Rannem åpnet landsmøtet. Vi fikk også høre at Norges geografiske midtpunkt ligger i kommunen.

Vi ble med på flere arrangementer i byjubileet. På Egge Museum ble det åpnet en ny utstilling. Ikke langt fra ligger Østbyfossen der ildsjeler fra Egge Historielag har etablert et unikt vannkraftmiljø med kvernhus, oppgangssag, stampe og grautbu. For å vise drift hadde Alfred Vikan vært langt oppe på heia for å lede til vann. Det var i minste laget, men nok til at vi fikk se sagbladet skjære opp og ned i stokken. I stampa fikk vi også høre at det bråkte fælt når de stampa.
I flotte veteranbiler gikk turen ned til byen der byens gamle brannbil og brannstasjon ble overlevert. Foreningen Nord-Trøndelag Motorhistorisk Forening hadde jobbet med dette i flere år og var deres gave til byjubileet.
 
Søndag gikk turen sørover i jordbruksområder. Den store Mæremyra som nå er dyrka måtte være større enn hele Øyesletta og Egelandsletta til sammen. På en høyde sto Mære kyrkje, ei stor steinkirke fra andre halvdel av 1100. Eina Solberg Hermann fra Sparbu historielag ga en interessant innføring i historie og bruk av kirka.

Fylkesarkeolog Lars Forseth fortalte om fornminner, spesielt om bronsealdergravhaugene på Toldnes. Da han så vi kom fra Kvinesdal, sa han at han hadde vært med og registrert fornminner i Austerdalen i 1988. De hele sju historielaga som fins i kommunen hadde laget en filmpresentasjon der det var gamle opptak fra oppbygginga etter krigen. Det var opptak fra turer, lokal musikk, tømmerfløting og demonstrasjon av slått som det foregikk i eldre tider. Stakksettinga foregikk som hos oss, men hesjing på staur med ”hesjetråd” av tynne trestammer hadde vi ikke sett før.
 
På festmiddagen var det fine kulturinnslag presentert på trøndersk. Johan Solheim var en flott toastmaster, tidligere på dagen hadde han vært en myndig og ryddig møteleder.

Vi hadde litt tid på søndagen før toget gikk. Da tok vi turen til Steinkjer kirke, en ny kirke fra 1965. Den første kirka som sto her, brant ned i 1900. Den neste ble bomba og ødelagt i 1940. Den nye kirka var utsmykka av Jakob Weidemann som var fra distriktet.

På landsmøtet traff vi gamle kjente og knyttet nye kontakter. Mange lurte på hva slags vervekampanjer vi hadde siden vi hadde så mange medlemmer.

Referat fra landsmøteforhandlingene kan en finne under Landslaget for lokalhistorie.

Ref.: ABE