Tur til Bornholm

Torsdag 9. august reiste en gruppe på 38 med Kvinesdal Historielag på tur til øya Bornholm. Opplegget for turen hadde selskapet Møll Turbuss.

Reiserute: Buss til Sola, fly til København, buss videre til Ystad i Sverige, ferje til Rønne på Bornholm. Her bodde vi i fire netter på det flotte Hotel Griffen i sentrum av byen. Vi brukte samme reiserute tilbake.

Fakta om Bornholm:
Bornholm er en dansk øy (amt) som ligger i Østersjøen. Den er 588 km²(Kvinesdal 970 km²). Rønne er den største byen med ca. 13 000 innbyggere. På øya bor det ca. 44 000. Innbyggertallet synker.

Første stopp på fredagens program var middelalderfestningen Hammershus på Nord – Bornholm. Festningen ble allerede påbegynt på 1200 – tallet, og var i mer enn 500 år hovedsete for makthaverne på øya. Mer enn 200 000 turister besøker hvert år Hammershus. I 1922 ble stedet fredet, og i 1985 startet en storstilt restaurering som fortsatt pågår.
Høydepunktet for mange av oss var lørdagens besøk på Ertholmene – som i dagligtale kalles Christiansø. Øyene ligger ca. 45 minutters båttur fra Bornholm (ca. 18 km ut i havet) og har en fantastisk blanding av natur, gamle festningsverk og et samfunn med 90 personer fordelt på 40 husstander. Hvert år besøker ca. 70 000 turister øyene. I 1684 gav Christian V ordre om at øyene skulle bli en sterk befestet krigsflåtehavn – og i dag regnes Christiansø som Europas best bevarte forsvarsverk, og alt på øya er fredet. På en serviett fra Christiansø Gæstgiveri står følgende: Vi har 90 venner og bekendte at besøge. Vi er ikke isolerede. Vi lever en pragtfuld tilværelse på Christiansø, og den kan du godt misunde os.
Foruten Hammershus og Christiansø hadde Møll Turbuss lagt opp et omfattende program med besøk på en vingård, et røgeri, et glass – og keramikkverksted og et lengre stopp ved en av Bornholms fire rundkirker (Østerlars) fra ca. 1150. Dette er Danmarks største rundkirke, og den besøkes årlig av over 100 000 turister. Vi var også innom de idylliske fiskerlandsbyene Allinge og Sandvig, og ved Dueodden kunne vi se de kilometerlange strendene med den utrolig fine sanden – tidligere brukt i timeglass.
For mange av oss var guidens beretning om russerne på Bornholm ukjent. Her er et kort sammendrag: 4. mai 1945 kapitulerte Tyskland i Danmark, men den tyske kommandanten nektet å overgi seg til andre enn engelsk/amerikanske offiserer. Eisenhower nektet å sende offiserer til øya på grunn av en avtale inngått under krigen om at Bornholm lå under den russiske sfæren. Dermed ble Rønne og Nexø 7. og 8. mai bombet av russiske fly. 3000 mistet sine hjem i Rønne, men kun 10 personer mistet livet siden byen hadde blitt evakuert. 9. mai gikk russiske tropper i land på Bornholm, og her ble de værende til 5. april 1946. Dermed var øya igjen dansk territorium. Det at russerne trakk seg ut karakteriserte guiden som et under.
Det var en meget fornøyd gruppe som mandag kveld var tilbake i Kvinesdal. Reiselederen fra Møll Turbuss var dyktig, men den danske guiden, Jørgen, som guidet under hele Bornholmoppholdet, var et ”funn”, kunnskapsrik, med glimt i øyet og en utrolig god kunnskapsformidler. Reiseleder ga tilbakemelding om at vi var en gruppe som hadde et godt samhold og som viste hverandre omsorg og omtanke.

Ref.: Svein Jortveit