Historielaget til Normandi

7. – 13. august hadde historielaget (33 deltakere) tur til Normandie med Risdal Touring. Reiserute: Kvinesdal – Kristiansand – Hirtshals – Randers – Hamburg – Bremen (overnatting) – Groningen – Heerenveen – demningen Afsluijtdijk – Haag – Rotterdam (overnatting) – Gent – Dunkerque – Calais – Rouen – Caen (overnatting 4 netter) – Paris – Stavanger – Kvinesdal.
Siden historielagets tur hadde Normandie som mål, vil mye av det jeg skriver ha sin bakgrunn i invasjonen i 1944. Men først litt om en del av attraksjonene vi besøkte.
1) Det som kanskje imponerte en del av turdeltakerne mest, var Panorama Mesdag i Haag. Her er du omgitt av det største maleriet i Holland (et sylindersk maleri ca. 14 meter høyt og 120 meter i omkrets). Du kan se 360 grader rundt deg – og du får illusjonen av en ubegrenset utsikt fra toppen av en sanddyne. Du får følelsen av hvordan livet var da det ble malt i 1881 av W. Mesdag.
2) Vi besøkte også byen Bayeux (ca. 15000 innbyggere) hvor museet med det berømte Bayeuxteppet finnes. Et teppe som er mer enn 900 år gammelt og ca. 70 meter langt. Nesten som i en form av en tegneserie viser teppet Vilhelm Erobrerens hærtokt og erobring av England i år 1066 (slaget ved Hastings).
3) På turens siste dag besøkte vi malerens Monets hage (ca. sju mil vest for Paris). Den ene delen av hagen er fylt med blomster i alle farger, mens den andre delen består av vann – en dam (en innsjø) med utrolig mange vannliljer og med en bro over dammen. Nettopp vannliljer er et vanlig motiv i hans mest kjente malerier. Ved siden av Louvre og Versailles er Monets hage blitt en av Frankrikes største turistattraksjoner.

Selv om vi bare kjørte i utkanten av Dunkerque, vil jeg skrive litt om: Marerittet/miraklet i Dunkerque. Slaget om Dunkerque fant sted i månedsskiftet mai/juni 1940. En stor styrke – ca. 338 000 britiske og franske soldater ble evakuert i båt etter å ha blitt omringet av tyske styrker. Dette ble en av historiens mest dramatiske evakueringer – alle slags fartøyer ble benyttet (fra motorbåter til destroyere). Dersom Tyskland hadde benyttet sin overlegne militære makt, kunne krigen ha fått et helt annet forløp. Det er i ettertid sagt at Göring fikk overtalt Hitler til å utslette fienden ved hjelp av sitt flyvåpen, noe det slett ikke var i stand til. Disse ”tilfeldigheter” utgjorde forskjell mellom mirakel eller katastrofe.
Normandie juni 1944

For å hindre invasjon hadde tyskerne særlig befestet Calais-området hvor de trodde en invasjon ville komme, men også i Normandie var det mange kanonstillinger. Strender var belagt med miner, piggtråd og jernstolper skulle også gjøre det vanskelig for landgangsfartøyer der. D-dagen var satt til 5.juni, men værforholdene førte til utsettelse. Så dårlig var værmeldingene at sjefen for det tyske kystforsvaret, Rommel, hadde dratt til Ulm for å ta et par dagers ferie. Men den 6.juni ga general Eisenhower klarsignalet for invasjonen. I grålysningen satte 8000 fly inn voldsomme bombardement av festingsverkene langs kysten. Klokken 06.20 fant hovedangrepet sted fra sjøen: ca. 11 000 krigsskip skjøt mot land og sørget for beskyttelse av ca. 4000 større og 2000 mindre transportskip. I løpet av en time ble det satt i land ca. 135 000 soldater, før kvelden var tallet ca. 176 000 samt over 20 000 kjøretøyer. Selv om tyskerne visste at en invasjon ville komme, ble de overrumplet av det voldsomme angrepet. Dette skyldes tyskerens totale underlegenhet i luften og på sjøen. Landgangen fra havet ble fordelt på strendene Sword (britisk), Juno(canadisk), Utah(amerikansk), Omaha (amerikansk) og Gold (britisk). Invasjonsstyrken møtte sterk motstand på Omaha Beach først og fremst på grunn av tyske kanonstillinger på en høyde (Longues) mellom Omaha og Gold – også kanonstillinger på fjellknausen (Pointe du Hoc), gjorde landgangen svært blodig. Så mange amerikanske soldater mistet livet på Omaha Beach at sjøen under landgangen fikk en ny farge. Vi besøkte den amerikanske kirkegården ved Omaha Beach. Den ble bygget i 1956 og dekker 172 mål. Her ligger det begravet 9386 amerikanere. Marmor gravsteinene er formet som kors, men de amerikanske jødene som falt har stjerne istedenfor kors. 307 av de som ble funnet ble ikke identifisert. Istedenfor navn på disse gravstøttene står det: HERE RESTS IN HONORED GLORY – COMRADE IN ARMS – KNOWN BUT TO GOD.  

Ref.: Svein Jortveit