Ordførerens Tur 2022

Kalvstøl/Oudalstøl til Heddan.
Nær 50 turglade og historieinteresserte ble med på årets tur søndag!
Flokken ble busset opp til Kalvstøl. Derfra gikk vi de 2 km inn til Oudalstøl (eller Audalstøl som det gjerne sies, og som av noen brukes som skriveform).

Her i tunet ble vi tatt med på gards- og slektshistorie av Alv Egeland. Han har en utrolig rik kunnskap om stedet, og om detaljer fra farne tider. Og om slekta.
Audalstølslekta er ei av de store slektene i Kvinesdal, og har utbredelse til alle verdenskanter. I flg Alv ble Oudalstøl skjøtet over fra Kongen i Danmark til vår «stamfar» for nær 300 år siden. Den gikk da fra å være en ødegård til å bli en odelsgård!
Vi fikk også en flott hilsen fra ordfører Per Sverre.

Selv har jeg slektsbånd hit:
Min tippoldemor, Anna Sofie Samuelsdatter ble født i Audalstøl, og gift med enkemannen Knut Ommundsen Kalstøl. De flyttet til Gåseland. Han var nok litt sykelig som følge av tidligere skade, tror det var at han ble tatt av et snøskred, og såvidt overlevde.
Men tippoldemor var sprek som få; hun tok flere turer over lange heiestrekninger bl.a. gikk hun med krøtter herfra kvinesheia helt til Kristiansand. Det var visstnok på en av disse langturene hennes at tippoldefar, Knut, døde av slag.
De fikk 3 døtre, og som i flg bygdebokforfatter Ånen Årli var «så pene at det gikk gjetord om dem». Det var min oldemor Severine, samt Karoline (g.m. Ludvig Larsen Lindland) og Anna (g.m. Andreas Nilsen Skjerli).
Oldemor Severine ble gift med min oldefar Johannes på øvre Førland, og gamle Anna Sofie bodde hos dem på sine eldste dager…, og det sies at hun gjerne kunne sitte på vedkassen og røyke pipa si.

Tippoldemor giftet seg igjen med Knut’s bror, Antoni O. Kalstøl. De flyttet til Egeli. Han var visstnok en særdeles flink murer, men døde av samme årsaker som broren i 1896 i Egeli. Men det sies at han «gjekk att i flere år, og mange har hørt at han banka i Kvednhuslia» Hun ble gift den 3. gang med Tobias Abrahamsen Jerstad.
Slektshistorie er interessant!

Turen gikk videre over heia til Heddan i Hægebostad. I greit terreng (selv om noen myrer var tunge å ta seg fram over), og i denne flotte og spesielle høghei-naturen!

På fantastiske Heddan ventet Erling og familien (han har Oudalstøls-blod i årene) med tradisjonskost: beste kjøttsuppe og hjemmebakte rundstykker! Og med god info om slekt, gård og sted. Som vanlig med et lunt glimt i øyet!
Bussen var også på plass, og sørget for transport av mange slitne føtter tilbake til sentrum i Kvinesdal. (Pga et mindre «havari», ved at bussen mistet servo-kraft, sikkert som følge av en slangesprekk, ble det nødvendig med bussbytte ved Kvås kirke. Sånt er også turminner..)

Tusen takk for turen til ordfører og historielag, men særlig takk til alle de glade turdeltakerne!

Ref. : John Høyland
Foto : John Høyland