Tur til Fedog

I strålende sommervær møttes 49 personer på Promenaden for å dra på busstur. Dessverre kom ingen buss. Heldigvis var det så mange sporty sjåfører at vi fikk organisert turen med privatbiler.

Turen gikk først mot Gyland. Fra Rona gikk veien mot Gyland kirke og plutselig dukka Handverksfabrikken til Ellen Marie og Erik Tesaker opp ved elva fra Nulandsvannet. Erik fortalte om fabrikken, som opprinnelig var en vannkraftdrevet trevarefabrikk bygd i 1920. Det er en av de best bevarte vann- og reimdrevne maskinparker i sitt slag i Skandianvia, produsert en gang før 1890. Hele anlegget brukes i formidlingen av eldre håndverksteknikker og produksjon av trevarer. Erik A. Tesaker overtok eiendommen i 2008 og gjennomførte en omfattende istandsettingsprosess med støtte fra Norsk Kulturminnefond.
Erik forklarte om de forskjellige maskinene og demonstrerte flere. Han viste også produkt han holder på med, blant annet noen hengeskap som er inspirert av skap han fikk se på museet i Oslo. Og fagfolka der må ha stor tro på og sans for det Erik driver med, for det er svært få som får tilgang til lagrene der.
Vi fra Kvinesdal er glade for at mange av de eldste maskinene ble kjøpt i Kvinesdal da Risaaen Trevarefabrikk i ånekanten nedenfor Skjerli ble lagt ned ca 1920.
I Krambua fikk vi kaffi og deilige boller av Ellen Marie og fikk se mye fint som var til salgs.
Fra høsten 2013 er handverksfabrikken en del av Vest-Agder fylkeskommunes tilbud til den Kulturelle skolesekken. Fabrikken fikk også fylkeskommunens kulturminnevernpris for 2012.

Videre gikk turen nordover om Nuland, Sandvand, Kvinlog og til Solli Jaktgaard. Her luktet nystekt brød fra bakerovnen og folk kunne se seg rundt før vi ble bedt til bords. Vi var så mange at det var dekket både i serveringsbygget og i stuene inne.
Gården er drevet av Birgit Pauline Wiik og Viktor Korneliussen. Her har det skjedd mye siden de kom hit en kald desemberdag for få år siden. De har renovert huset men beholdt stilen og bygget på like mye. I tillegg har de sett opp et bygg til servering, bygd bakerovn i gården og mye mer. De har startet med hjort og har noen hester til «kos».
Menyen denne søndagen var viltgryte m/ båtpoteter, grønn salat og steinovnsbakt brød. Desserten var multepannacotta med kaffi og en «sollikake» i tillegg. Alt smakte ekstra godt. Viktor fortalte litt om stedet og det de hadde gjort. Innfødte fjotlendinger ga uttrykk for at de var godt fornøyd med slik stedet var blitt, og vi var alle enige. Gården ligger naturskjønt med Kvina nedenfor og Sollisåna ovenfor med et flott heieterreng som få vet om.

Ofte har historielaget på vårturen reist lenger av sted. Men det er flott og viktig å bli kjent med to slike steder der det både er mye historie og entusiastiske folk som satser på å vise hva vi har nær oss.

Se bilder fra turen

Ref.: ABE