LOS sin naturlostur

Søndag 13. september gikk turen i strålende vær på Hidraheia, en del av tidligere Hidra kommune, men liggende på fastlandet. Turen var lagt opp i samarbeid mellom Flekkefjord og omland turistforening og Kvinesdal historielag. Cirka 30 personer fra Kvinesdal møtte opp på Fidsel hvor vi ble møtt av FOT`s representanter. I to grupper gikk turen, ledet av henholdsvis Johan Sunde og Mona Kongevold, videre på stien ut mot Li. Underveis passerte vi gården Kleppe og ble informert om Lister Skjærgårspark, Magma Geopark og villsauer eid av kvindølen Roar Svindland. Etter en god times tur begynte vi nedstigningen til Li som ligger omlag 100 meter over havet.

Her var det lagt opp til et større arrangement med offisiell åpning av den nye steinbrygga i Dåtlandsstranda. Totalt deltok omlag 120 personer. Av disse hadde 25 kommet sjøveien fra Flekkefjord med museumsskøyta «Solstrand». Gården Li`s historie strekker seg over minst 1000 år, men det er den siste eieren Elisabeth Knottenbelt Kleppes historie som har vært av særlig stor interesse. Om dette holdt Olaug Birkeland et spennende foredrag om hennes liv og fortalte om en verdensdame som snakket flere språk, var grenseløst opptatt av naturen og vern om dyrene. Hun omkom i en ulykke i 1994 på vei alene opp til Kleppe.

Vi fikk god anledning til å se den imponerende restaureringen FOT har gjort med gården på dugnad etter at de kjøpte den i 2006.

Turen tilbake gikk om Dåtland og etter vel en time var vi igjen ved utgangspunktet på Fidsel.