Tur til Ørsdalen

Andre pinsedag 5.6.2006 hadde historielaget tur til Ørsdalen i Bjerkreim. Bussen var helt full og noen kjørte utenom, så i alt var vi 53 personer.  Ved Odlandstø lå ”Ørsdalen”  klar og vi fylte opp båten. Båten er bygd i Flekkefjord og gikk i rute på vannet fra 1964 til ca 1983. Nå er det ei privat båtforening som eier båten. Den tilbyr ”innlandscruice” mellom Odlandstø og Vassbø på søndag om sommeren og kan ellers bestilles, slik vi hadde gjort.På begge sider av vannet er flere nedlagte gårder, de fleste har ikke veiforbindelse og bratte stier ned til vannet. Føreren av båten fortalte om liv og virksomhet i eldre tid.

I Dyrskog gikk vi på land og vandret opp til tunet 80 meter over vannet. Dyrskog-familien holder gården i hevd og sauene beitet i de bratte bakkene. Epletrærne sto i full blomst, det skal være 200 trær av 35 ulike slag, i tillegg til pæretre, plomme, kirsebær og bærbusker. Vi var glad for å høre at Peder Dyrskog hadde fått Bjerkreims kulturpris i 1990 og senere sammen med kona Tora ”Landbrukets kulturlandskapspris”. Det var interessant å høre at en del av materialene til huset på gården hadde kommet fra Sirdal og blitt frakta fra Skreå og videre omtrent der dagens turistløype går.

På Vassbø gikk vi på land, kjørte opp til skolehuset og fikk servert deilig varm middag. Noen besøkte gruvene. Bussen tok oss opp Eikebrekka, om Stavtjørn og så heimover.

I det kjempefine sommerværet ble dette en minnerik dag på steder mange aldri kjente til fra før.

Ref.: ABE