Tur til Sælør
Den første turen til Kvinesdal Historielag i 2011 ble fulltreff. Turen gikk til Sælør eller Sæløyene som ofte ble brukt før. På grunn av båtkapasitet var det ikke mulig å få med alle som ønsket det. Bussen med 47 personer og Tom Arne Tobiassen ved rattet tok oss om Lyngdal og på smale svingete veier til Korshavn. Vi måtte dele oss i to grupper til båtturen, men på 50 minutter var alle over. Etter nordavind med stormkast et par dager før, fikk vi denne søndagen flau vind og sol med litt dis.
Sælør består av Sælør østre og Sælør vestre med en nyere molo mellom. Det er ingen fastboende, men de gamle bolighusa blir holdt ved like og om sommeren er det mye folk. Vi var så heldige at vi fikk to kjempeflinke guider; Jakob Løvdahl som var ekspert under vann og Gunnar Eikli over vann. Men det viste seg at de nok overlappa hverandre og hadde kunnskaper om mange felt.
Skolehuset ved sjøkanten var i bruk fra 1906 til det ble lagt ned i 1971. Vi gikk herfra opp til “Kjørgarden” der det trolig har stått et lite kapell. Ute i sjøen finnes navnet Bispen med “medhjelpere” som viser vei til kapellet. Tradisjonen sier kapellet ble bygd av Olav den Hellige, men det er flere teorier om dette. Et hollandsk kart fra slutten av 1500-tallet nevner “den hvite kirke” på Sælør østre.
Sælør var livsviktig i seilskutetida. Her var lun havn og det kunne ligge skip i dagevis og vente på bedre vær til å komme videre om Lindesnes eller nordover. Det var en enorm trafikk og stor internasjonal kontakt.
Det er mange personer som har besøkt Sæløyene. Ved skolehuset står en stein der alle kongene som har besøkt øya er lista opp. Den første var Olav den Hellige Haraldsson, og den siste kong Olav 5.
I sundet mellom øyene finnes den største konsentrasjon av middelaldervrak i Norden. Blant mange funn er et skip fra ca. 1420.
Sælør er kjent for kompassroser og vi gikk en bratt fin sti opp til topps på Kikkerheia på Sælør vestre. Steinhager rundt små teiger fortalte om tidligere bruk av all nyttbar jord.
God tid til nistepakker, kaffi og sosial kontakt ble det også i det deilige vårværet. Historielaget takker de to guidene og Tom Arne Tobiassen som hadde lagt opp turen. Det er trolig få som i løpet av året får oppleve Sælør i et slikt vær.
Se bilder fra turen
Ref.: ABE