Busstur til Ny-Hellesund
Bussturen i år gikk til Høllen i Søgne og videre med rutebåt til Ny-Hellesund. Det var 40 med i bussen i tillegg venta 2 stk på oss på Høllen brygge.
Høllen Båtruter fraktet oss ut i Søgne-skjærgården og vi gikk i land på Monsøya som er en av de 3 hovedøyene i Ny-Hellesund. Vi hadde med en meget dyktig guide, Sturla Ertzeid.
Fra brygga gikk vi opp til skolehuset. Her satt vi på skoleplassen og Sturla Ertzeid fortalte om kunstnere som kan knyttes til øygruppa. Vilhelm Krag fikk ”Havbugta” i gave fra gode venner i 1917. Han fikk besøk av flere diktervenner. John William Edy laget tegninger fra Ny-Hellesund, malerne Amaldus Nielsen og Hans Gude har også motiver derfra.
Han fortalte også fra andre verdenskrig da tyske okkupanter anla kystfort på Helgøya. Russiske krigsfanger deltok i arbeidet. Han hadde mange historier om folk han ble kjent med i barndommen da familien bodde i Ny-Hellesund. Ungene ble skremt med nøkken for at de skulle holde seg borte fra farlige steder når de lekte i sjøkanten og på bryggene.
Etterpå gikk vi opp til loshytta hvor vi kunne se ned til ”Havbugta” og over til vardene som er motiv for Søgne sitt kommunevåpen.
Tilbake på skoleplassen ble nistepakker fortært. Vi ble tatt med til Sturla Ertzeid sin hytte hvor vi måtte skrive oss inn i gjesteboken. På veien fikk vi se alpinanlegget på øya som var en akebakke som ungene brukte når det var snø. Foreldrene følte seg trygge for da holdt de seg borte fra vannet.
I 1982 ble det funnet ca 60 flintstykker som viser at det har bodd folk der for ca 7000 år siden. Ny-Hellesund var sentrum for skipstrafikken i seilskutetida. I 1801 bodde det 113 personer på øyene, i dag er det 10 – 15 fastboende, men om sommeren fylles hytter og hus opp. Om sommeren har Udhavn Teater forestillinger i skolehuset. Sturla anbefalte dette sterkt. Samme sted holdes ”Basaren i Hellesund” som er tradisjon fra 1880.
Kl 1600 ble vi hentet og fraktet tilbake til Høllen brygge. Vi gikk gjennom Olavsundet mellom Kapelløya og Helgøya. Sagnet sier at det ble til da Olav den hellige slo med sverdet sitt mot fjellet på flukt fra forfølgere. Monogrammer i fjellet viser at flere kongelige har besøkt stedet senere.
Vi var tilbake i Kvinesdal ca kl 1800.
Takket være greit opplagt tur av Tom Arne Tobiassen og flott turvær ble det en fin tur. Johannes Hamre sto for fotografering.
Turen ble så fort fulltegnet da brosjyrer ble delt ut på årsmøtet at den ikke ble annonsert i avisen. Tom Arne Tobiassen ønsker derfor å sette opp ny tur i august.
Ref.: REM