Sigbjørn Hølmebakk-markering

Sigbjørn Hølmebakk 100års markering 2.februar 2022

En fin og verdig markering tross noe ruskete vær. Opp mot 100 personer hadde møtt opp ved minnestøtten ved Feda skole for å ære regionens største forfatter på 100 årsdagen for hans fødsel. Arnstein Hølmebakk fortalte om farens bakgrunn, liv og forfatterskap. Forfatterskapet spenner fra barneboka Salve Sauegjeter til komedien Hurra for Andersens og til samfunnskritiske artikler i Dagbladet og flere skuespill. For oss kjenner vi han kanskje mest gjennom de filmatiserte bøkene Jentespranget og Karljolsteinen som i stor grad ble filmet på Feda.

Han var med å starte Sosialistisk Folkeparti, senere SV, han stod bak filmatiseringen av Brent Jord, som han senere skrev om til boken Fimbulvinteren.
Han var samfunnsdebattant og politiker, realist og menneskekjenner. Han døde 59 år gammel etter noen års kamp mot kreften i 1981. Arnstein Hølmebakk arbeider med en biografi om Sigbjørn.

Malin Stokkeland hadde en hilsen fra politisk hold. Feda Skole har hatt temadager om forfatteren og fire jenter fra 5.klasse leste utdrag fra Jentespranget. Anders Mathias Larsen ledet markeringen, og Torstein Halvorsen, Kaldo Kiis og Kardo Kiis bidro med musikk brukt i noen av Hølmebakks filmatiseringer
Det vil komme en større markering til høsten i samarbeid med Huset.

Ref. Petter B. Svindland
Bilde : PBS