Referat årsmøte 1. mars

ET HISTORISK årsmøte, bokstavelig talt! Og en fantastisk 40-års markering av vårt lokale Historielag!
Uten å overdrive, Kvinesdal Historielag er landets største lokallag både i fht medlemstall, men suverent størst i fht folketall i kommunen!
En tettpakket stor-sal på Kulturhuset fikk en kveld av de skjeldne.
Kvelden ble innledet av en flott hilsen fra Kommunen v/ ordfører Per Sverre . Vår gode kultursjef Jan var også hjertelig tilstede!

40 år! I 36 av disse har lederen vår het Kenneth Trælandshei. Slå den!
Jo, vi kan slå den! For i 40 år av disse 40 har kassereren vår het Anne-Berit Erfjord!! Det er ikke mulig å slå den rekorden!!

Vi ble tatt med på en fantastisk historiereise i tid og sted av Ingvar Olimstad! Med sin helt unike måte å fortelle på, tok han oss med på en reise i gamle Kvinesdal. Og; han klarte mesterlig å knytte historien til både Amerika, og til og med til China!

Hvordan forbereder man årsmøte med smørbrød og bløtkake til en forsamling som ikke har hatt påmelding?
Alle fikk, kanskje noen kunne hatt et ekstra kakestykke.., men å ta imot borti 250 deltakere og allikevel ha smørbrød til overs, det er bare et kunststykke!
Kvelden ble avsluttet med et veldig interessant foredrag om Esther Øysteinsland. Jenta som ble født på heiegården i Kvås, og som under den tyske okkupasjonen ble hushjelp hos Gunvald Tomstad på Helle i Flekkefjord. Der hun som i likhet med Gunvald levde et dobbeltliv i fht Gestapo og lokalbefolkningen. Historien er fortalt i boka «Det største spillet», som også ble filmatisert! Hun ble etterhvert tatt av nazistene og ført til Arkivet i Kristiansand, og ble der bak tykke betongmurer i kjelleren, torturert på det mest grusomme før hun ble sendt til Grini fangeleir. At hun to ganger forsøkte å ta sitt eget liv i fangenskap, forteller litt om torturens grusomheter hun måtte oppleve!
Hun fikk oppleve frigjøringen i 1945, og flyttet etterhvert til USA og deretter hjem til Norge, til Kvinesdal. Esther gikk stille gjennom livet. Men for ei dame!!
Hun har fått sin grav på kirkegården her i kommunen.
Historien om Esther ble gripende og flott formidlet av Anna Aase Ugland, som har sitt daglege virke på dagens Arkivet, eller Arkivet freds- og menneskerettssenter, som det heter i dag!
Tusen takk!!

Link til artikkel i Avisen Agder er her

Ref.: John Høyland
Bilder : John Høyland