Gotland
Kvinesdal Historielag har vært på Gotland, i alt 36 personer pluss sjåfør. Første dagen gikk turen på E39, med ferje Sandefjord-Strømstad og fram til Vänersborg der vi overnatta. Etter middag tok vi en liten tur til nedlagte kalkgruver og Västra Tunhems Kyrka. Dette området er jaktterreng for det svenske kongehuset.
Gotland ligger i Østersjøen og hurtigferja trenger tre timer fra Oskarshamn til Visby. Vårt ”hjem” i fire netter var Fridhem sør for Visby. Pensjonatet her var den svenske prinsesse Eugenies sommerresidens fra 1860-årene. Hovedbygningen er en tre etasjes sveitservilla og det er flere bygninger i en svær park ved sjøen. Standarden er enkel, men har en sjarm som moderne hoteller mangler. Bølger som slo i stranda og fuglesang var det vi hørte om natta.
Den eldste bykjernen i Visby, som ligger ned mot havna, er omgitt av en stor ringmur fra Hansatida. Gatene er smale med gamle hus. Mange er ombygd til spisesteder og små butikker. Her står Visby Domkyrkan og ruiner av 4-5 andre store steinkirker. I hele Gotland er det 92 kirker, de fleste fra middelalderen.
Søndag var vi med på høymesse i Domkyrkan før vi satte kursen nordover til Fårö. Før vi kjørte på ferja som forresten var gratis, besøkte vi Bungemuseet, trolig Sveriges fineste friluftsmuseum. Her står flere store ”bildstenar”.Dette er illustrerte store stener fra 400-tallet, de kan sammenlignes med våre runer.og er helt spesielle for Gotland.
Både nord og sør på Gotland og på Fårö finner vi alvar; et landskap med tynt jordlag med glissen gammel furuskog og einer. Likevel er det en blomsterprakt med planter vi ikke finner hos oss.
På Fårö besøkte vi et område med ”rauker”. Dette er steinformasjoner som har blitt stående etter havet har vaska ut steinen rundt. Her fant vi steiner med fossiler på stranda.
Gotlands høyeste rauk er Jungfrau sør for fiskerlandsbyen Lickershamn. Kjøreturen ned til stranda var som å kjøre nedover trappetrinn. Dette viste landhevinga som følge av issmeltinga.
Hoburg ligger på sørpynten av Gotland med rauker og et slipesteinsbrudd.
På grunn av den kalkrike jorda og klimaet finner vi en planterikdom på øya som en må mye lenger sør for å finne maken til. Grøftekantene blir holdt slik at blomsterplantene ikke forsvinner. I sandtak og enger blomstret mengder av kornvalmue som her blir regnet for ugress. ”Blåeld” som på norsk heter ormehode, var det ekstra mye av i år etter en våtere forsommer enn vanlig. På Lojstad løveng var det litt for seint på sommeren for å finne de tidligste orkideene, men vi fant noen i tillegg til andre fine blomster.
Den store kulturopplevelsen fikk vi i Roma Kloster. Dette klosteret ble grunnlagt i 1164 og i ruinene her blir det hver sommer oppført et stykke av William Shakespeare. I år var det ”Romeo og Julie” i en frisk og dramatisk oppførelse og det var ikke så vanskelig å forstå den svenske teksten.
Vi fikk en fin overraskelse på heimturen. Sjåføren hadde lagt inn en times pause i Stockholm og en rundtur i sentrum med bussen.
Siste natta var i Karlstad. Om kvelden besøkte vi Stora Torget med bygningen der forhandlingene var i 1905.
Populær turleder og guide var Asbjørn Elias Kloster, han er lokalkjent på Gotland og kan mye om flora, geologi og historie. Sjåfør var Tom Arne Tobiassen med buss fra Risdal Touring, han kjørte sikkert og behagelig. I bussen var det mange som bidro med små foredrag, sang, vitser, kaffiservering og annet
Ref.: ABE