Busstur til Kristiansand
Bussen starta fra Promenaden med 59 deltagere + sjåfør, ikke en ledig plass. Veien gikk til Kristiansand til ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, tidligere Stiftelsen Arkivet.
Noen hadde vært her før, mange aldri. Siden 2001 har det vært drevet ulike aktiviteter med utgangspunkt i byggets historie. Over 40 000 skoleelever har besøkt utstillingen i Gestapokjelleren og fått undervisning om hva vi kan lære av historien for å fremme verdier som demokrati, menneskerettigheter og menneskeverd i dag.
Vi fikk først en felles innføring om krigsårene med utgangspunkt i Else Marie Jakobsens flotte billedvev der hun har klart å veve inn symboler og hendinger fra krigsårene. Et teppe en kan studere lenge.
Vi ble delt i to grupper og ble med ned i Kjelleren der fangene ble forhørt og torturert, en fæl historie, men som vi har alle godt av å minnes. Flinke omvisere kunne mye om dette. Vi syns det var ekstra bra at vi hadde med oss Rolf Smith Sunde som kunne fortelle guidene at han under krigen hadde kjørt og kjente til mange av personene de fortalte om. Vi takker omviserne for en god orientering, det gjøres en fantastisk viktig jobb av alle her.
Etter to tankevekkende timer her, gikk turen til Boen Gård for middagsservering. Hovmester og servitører sto ute og ønsket oss velkommen til gårds. Gården ligger ved ei av de beste lakseelvene i landet, og Boen Bruk er kjent.
Boen Gård ble bygd ca 1813 som lystgård av Daniel Isachsen, siden eid av familien Hegermann og fra ca 1939 av trelasthandler Johan G Olsen som var bestefar til dagens eier.
Etter en orientering av hovmester Dagfinn Galdal og av nåværende eier av gården, Johan Olsen, var det tid for måltidet. På stilig dekkede bord fikk vi servert fisk (skate) eller kjøtt av kalv med spennende tilbehør og så en nydelig desserttallerken med mange smaker.
På denne turen møtte vi flere som stammet fra Kvinesdal. Dagfinn Galdal hadde besteforeldre fra Fjotland, Daniel Isachsen som bygde Boen Gård slekter fra Willochslekta på Øvre Egeland. En stamfar til Johan Olsen var Syvert Olsen som sammen med broren Gabriel kom fra Moi i Kvinesdal til Kristiansand for å være med å bygge opp byen etter den store brannen. Når så også sjåføren vår Bjarne Nuland hadde kone fra Omland, følte vi oss i slekt alle mann.
Referat: ABE