Tur til Kristiansand

Årets første tur gikk, som vanlig med buss, til Kristiansand søndag 21. april. Kristiansand Turistkontor hadde skaffet oss en engasjert guide. Lars Myklevoll møtte oss utenfor Kristiansand Domkirke. Han orienterte om Kvadraturen som er bebyggelsen i sentrum grunnlagt i 1641 av Kristian IV. Vi fortsatte til Wergelandsparken som ble anlagt av Oscar Wergeland i 1859-1860. I sentrum står det statue av broren, dikteren Henrik, utformet av Gustav Vigeland. Deretter gikk turen til Posebyen. Dette er den gamle bydelen i Kristiansand sentrum med lav sammenhengende trehusbebyggelse. Posebyen sto igjen etter den store bybrannen i 1892. Opprinnelsen til navnet er uklart, kanskje kommer det av det franske ordet ”repos” som betyr hvilested. Vi fikk informasjon om historiske hus, byggestiler og utforming. Bentsens Hus er tidligere musikkløytnant Bentsens hus. Det tilhører Kristiansand kommune og skal bli lokalt museum. Bygningsåret er 1855 og er et av de best bevarte hus i byen. Tidligere kunne så mye som 40 mennesker bo i huset inkl. 15 soldater på loftet. Inne i gården er det 2 hestestaller, redskapsbod, utedo, vedskjul og hønsehus. Agder Historielag holder i dag til i bygget. Noen av husene er utstilt på Vest-Agder Fylkesmuseum.

Etter ca halvannen times guiding var det godt å komme på Hotel Norge og få servert deilig middag og dessertbord.

På heimveien stoppet vi på Porsmyr bygdetun i Songdalen. Her ble vi tatt imot av Oddvar Hærås med hjelpere. Vi fikk orientering og omvisning. Porsmyr gård ble kjøpt av kommunen i 1997. Det ble opprettet en stiftelse og Porsmyrs venner startet. Disse entusiastiske folkene har reparert bygninger og bygd nye slik at det er 7 bygninger i dag. De har fått utstyr og gjenstander slik at det har blitt et flott museum. Det er klær, møbler, skolestue bakerovn, smie, stavsag, bryggerhus, kjøretøy, bilder m.m. Alt skjer på dugnad. I 2012 ble Porsmyr kåret til «Årets museum i Vest-Agder 2012».

Det ble et kort, men hyggelig besøk. Vi ble invitert tilbake til sommeren da de har sommeråpent, og 8. juni arrangeres Porsmyrdagen.

Det var 34 med på turen og Nettbuss stilte med buss og flink og hyggelig sjåfør.

Se bilder fra turen


Ref.: REM
Foto:Odd Hugo Hansen og Johannes Hamre